Turun Jyrkkälä valittiin edustamaan Suomea kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun. Valinta kilpailuun kannusti jatkamaan Jyrkkälän kehitystyötä määrätietoisesti eteenpäin.

Miten lähiötä kehitetään niin, että siitä on kehittynyt asukasmagneetti? Turun Jyrkkälän 1970 -luvulla valmistuneella asuinalueella toiminnassa asukkaat ovat kaiken tekemisen keskiössä. Jyrkkälän resepti on vuosien määrätietoinen tekeminen, arviointi ja mittaaminen, sekä ammattiylpeys.

Aikaansaatu kehityksenpolku hakee vertaistaan. Tänä päivänä viihtyisyyden voi aistia rakennuksista, energiaratkaisuista ja pihasuunnittelusta. Poikkeuksellisen asukaskokemuksen saattoi tuntea jo lyhyellä kävelyllämme KOy Jyrkkälänkatua luotsaavan toimitusjohtaja Lauri Ahosen kanssa.  Esimerkkejä ennakkoluulottomasta työstä asukaskokemuksen eteen näkee talojen aurinkopaneeliseinistä. Suurin osa kehityksestä ei näy kuitenkaan ulospäin.

Asuntojen lämpötilaolosuhteet ollaan viime keväänä otettu hallintaan langattomilla lämpötilasensoreilla, joita Jyrkkälän asunnoissa on yhteensä yli 600 kappaletta. Nyt voidaan lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän toimivuutta arvioida asuntotasolla. Näitä Connected Inventions Oy:n toimittamia AirWits sensoreita monitoroidaan myös yhtiön kehittämän FoxerIoT palvelualustan kautta Jyrkkälän hallinnossa jatkuvasti.

Sensorit auttavat kehittämään asuinolosuhteita, samalla takaavat, että rakennuksen lämmitysratkaisut toimivat suunnitellusti. Energiahintojen noustessa pystytään tilannetta hallitsemaan asuntokohtaisesti sensorien antaman palautteen avulla, ja poikkeustilanteista saadaan hälytykset.

”Ratkaisunne avulla voimme kesät ja talvet todentaa luotettavasti, että kotiemme lämpötilat ovat asumisterveysasetuksen mukaisia ja toisaalta pystymme kehittämään toimintaamme reaktiivisesta proaktiiviseen, jos esim. havaitsemme poikkeamia ennen asukkaitamme. Emme siis vain odota asioiden tapahtuvan, vaan tartumme toimeen” Lauri Ahonen kertoo.

Jyrkkälä on kilpaillut tänä vuonna Pohjoismaiden paras asuinalue -kilpailussa ja vaikka voitto ei tällä kertaa osunut Suomeen, oli Jyrkkälä valittu edustamaan Suomea maan parhaimpien asuinalueiden joukosta.